...on jälle miinuskraadid...

...päikene paistab ja lund sajab. Veteväljad on jääkaane all. Ja ometi prõmmib kevad juba kahe käega vastu ust ja aknaid. Peab hakkama tasapisi liigutama. Naksima õunapuude oksad ja kasvukas maa redistele ette valmistama. Talv saab kohe varsti ja lootusetult otsa. Igasugused hullud plaanid võtavad võimust kuigi sügisel on olulised punktid ometi kirja pandud. Pean aegsasti hakkama mõtetel tiibu kärpima, et pärast poleks mossitamist, sest see hooaeg läheb ilmselt rohkem igasuguste ehituslike tegevuste peale a mul ei õnnestu kodakondseid eriti rakkesse panna enda ja aia teenimisel.😋

´Fire Islandi` juurest üleeelmise postituse lõpus oleksin pidanud sujuvalt punaste lehevartega sortide juurde siirduma aga suured trügisid kuidagi vahele. Olgu siis sellest veel üks pilt. Eks ole ilus hosta ka. Ja sellel näeb ka punast isegi ilma pikali viskamiseta.
´Fire Island `
Eks hele lehevärv soodustab ka omamoodi punase väljapaistmist.

´Red Stepper ` 
Keskmise kasvukiirusega ja keskmist mõõtu. Kasvaks nii päikeses kui varjus. Imeilus läikiv lehestik aga puhmas tihe ja leherootsud suhteliselt lühikesed. Selle punast näeks vaid pikali pildudes või peaks taime kusagile kõrgemale istutama. Kahjuks nii kipubki olema, et kataloogipildidl suurepärane värvikombinatsioon päriselus näha ei ole. 

´Red October `
Keskmisekasvuline. Kirjade järgi keskmise kasvukiirusega aga mina ütleks, et väga aeglase juurdekasvuga. Soovitavalt varjulisem kasvukoht. Puhmik hõredam ja lehevart on isegi näha. Aga lehed on täiesti matid ja seepärast jätavad kuidagi närvu mulje. Värv on iseenesest jälle tore tume sinakasroheline.

´One Man´s Treasure ` 
Keskmise suurusega ja samuti minu kogemuse põhjal väga aeglase juurdekasvuga. Sobib nii päikesesse kui varju. Jääb kahe eelmise vahele oma olemuselt. lehevarsi võib siiski urimisel märgata.

Vaatamata sellele, et ma tean kuidas nende punaste lehevartega on, ei suuda ma ometi neist aegajalt näppe eemale hoida. Paar uuemat sorti on veel väikesed ja näitavad ses mõttes kõike, mis neil on. Esialgu.

´Raspberry Sundae ` 
Sellest võib küll kujuneda pilgupüüdja. Juba lehtede värv soodustab seda. Peaks kasvama keskmise suurusega puhmikuks keskmise kasvukiirusega, olgu see siis milline tahes. Keskmine on üldse selline väga suvaline mõõdu ja mahuühik. 😕 Sobib varjulisemasse kasvukohta.

´Red Alert ` 
Samuti keskmise suurusega ja keskmise kasvukiirusega. Selle keskmine kiirus on ilmselt kiiremapoolne, sest teisel aastal peale istutamist on ühest leherosetist juba asi kaugel. Esialgu tundub, et ei lähe väga tihedaks ja ka lehevarsi võib heal juhul näha jääda.
Üks sordinimeta kollaselehine ja punasevarreline on veel liiga väike, et üldse midagi öelda.  Ma paneks siia ritta ka ühe punaste õievartega sordi. 
´Purple Passion ` 
Pilt pole just eriti aga asja olemuse näitab ära. Tegemist on keskmise kasvukiirusega väikese hostaga nii päikesesse kui varju. Õisikuvarred on selle suurusega võrreldes ikka parajad palgid. Ja ilusad ploomikarva pealegi. Ka õied on ilusad tumedad. Siit võib midagi huvitavat kujuneda.

Üldiselt püüan siiski seda tüüpi hostasid mitte liialt kokku osta, sest efekt on loodetust väiksem. Kui muidugi leiaks sellise kasvukujuga punaste lehevartega hosta nagu järgnev, siis küll kohe tormaks ostma.

´Prayng Hands `
keskmise suurusega (suuremapoolne keskmine ma ütleks) ja keskmise kasvukiirusega varjulisema kasvukoha hosta.

Mingid aastad tagasi oli mul hiiglasuur vaimustus mistahes sinistest lehtedest (okastest) aga praeguseks on see pisut taandunud. Pisut. Eks sinine ole muidugi ka selline tinglik kui nii võtta. sinilille õis on sinine aga teatud valguses ja kasvukohas võib ka hosta üsna sinine olla.
´Krossa Regal ´
Minu lemmiksinine. Suur, suhteliselt kiirekasvuline. sobib nii päikesesse kui varju. Vana hea ja täiesti kõigekindel.

sinihall hosta H. sieboldiana, tõenäoliselt ´Elegans `
Tegelikult ega ma täpselt pole siiani aru saanud, mis vahe on. Seega võib ka mitte Elegans olla. Väga suur ja kiire kõiketaluja. Kui vaid seda õitsemist nii palju ei oleks. 
Tegelikult peaks nüüd kõik sinihalliga seotud sordid siia ritta saama aga kui hosta on ikka rohelise-kollasekirju, siis see pole sinine. ja nii ma siis olen neid kirjusid vastavalt oma äranägemise järgi ümber grupeerinud. Puhtalt isikliku lõbu pärast. 😊 Osad sinised (´Barbara Ann `, ´Blue Mouse Ears `) nt on juba jutuks olnud. On ka mõned siit ja sealt pihku jäänud seemikud. Üks päris tore sinine:
nn Janika seemik, väiksem ja heledam kui eelpool nimetet

´Halcyon ` 
Keskmisekasvuline, iseloomustatakse kui kiirekasvulist. Mina peaksin küll aeglasemapoolseks keskmiseks tema edenemist. Nii päikesesse ku varju sobiv ja tegelikkuses ikka sinisem kui sellel pildil

´Blue Angel ` trügib muu mudru seest välja
Väga suur, aeglasemapoolse juurdekasvuga. Sobib nii päike kui vari. Kui lõpuks täismõõtmed saavutab, võib täitsa uhke välja näha.

Minu ´Big Daddy `ei tarvitse olla õige, on kuidagi liiga siledate lehtedega ja kohutavalt aeglane ja minu ´Love Pat `võib olla hoopiski ´Big Daddy `, sest on tunduvalt suurem kui keskmine. las nad siis olla nagu on. Mõlemad on sinised küll. Siniste hulka võiks ju tegelikult arvata ka mõned Mouse seeria minid aga las minid jäävad siiski eraldi rühmituseks hostatandril.

´Valley`s Glacier `

keskmise kasvukiirusega keskmiste mõõtmetega ja soovitatakse pool- kuni täisvarju. alguses on leheserv üsna kollane.

´Frosted Dimples `
Samuti keskmise suurusega ja keskmise kasvukiirusega. Siiski eelmisest aeglasem. Soovitatakse varjulist kasvukohta.

´Sleeping Beauty ´
On nii ja naa. Pole eriti sinine ka aga päris roheline ka mitte. Keskmise suurusega, keskmise kasvukiirusega. soovitatud varjulisse aga minul üsna päikeses.

´Dream Weaver `
Keskmine või isegi suur aga juurdekasv aeglane. Kasvukoht pigem varjuline. Minu jaoks on tegelikult kollase ja sinise kombinatsioon siiski pigem roheline ja samahästi võinuks ma selle hosta toredate kirjude hulka arvata. 

´Blue Umbrellas `
On veel liiga noor. Nime poolest sinine. alguses sinised lehed pidavat muutuma suve edenedes tumeroheliseks. seega võib sellest samahästi saada roheline hosta.  Peaks kasvama väga suureks ja pigem kiiresti (no tahaks näha küll). Lubatud nii päikene kui vari. 
Polegi nagu midagi neid siniseid. Kirjusid on muidugi veel aga tõeline sinine on ikkagi ühevärviline ja sestap liigun  imetoredate kitsa ja pikaleheliste juurde.

Aga enne veel ! Kui keegi vajab kiiret pinnakatet hostadest kusagile metsikumasse kohta või peenrasse. Siis ülimalt veetlev metsaline (sain selle võludest aru alles siis kui see õigesse kohta kasvama sai)
´Betsy King `
Kiirekasvuline. öeldakse keskmisekasvuliseks. Mina ütleks, et väike aga väga metsik 😚 Nii päikesess kui varju. Võsunditega. aga kui ruumi on, siis miks ka mitte.

´Stiletto `
Väike ja nobe. Samuti võsunditega. Nii päikesesse kui varju. No ja millised õied 😛

Järgneb...



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar